De termen Low-Code en No-Code zijn tegenwoordig ‘hot’ en veelgehoord binnen IT-afdelingen en het bijbehorend management. Maar wat is nu eigenlijk het verschil en welk middel is het beste te gebruiken in uw situatie? Onderstaand artikel is bedoeld om het een en ander duidelijker te maken en u te helpen bij uw keuze.

Visueel programmeren is al lange tijd niks nieuws meer. Het is in feite al meer dan dertig jaar zichtbaar voor het grotere publiek. Ondanks dat het woord ‘visual’ impliceert dat het hier om visueel programmeren gaat, ging een groot deel van het werk nog zitten in het tekstueel coderen van applicaties. Visual Basic zou uiteindelijk evolueren tot het .NET framework en is ook nu nog een belangrijke speler in de software-wereld.

De inmiddels bekende Low Code platforms hebben hun wortels in de vierde generatie programmeertalen en snelle ontwikkelingstools van de jaren negentig en begin van deze eeuw. Low Code platformen zijn gebaseerd op de principes van modelgestuurd ontwerpen, automatische codegeneratie en visueel programmeren.

Ondanks dat de ontwikkeling al langere tijd bezig is, is de benaming relatief nieuw. Pas in Juni 2014 gaf Forrester Research deze groep softwareplatforms de naam ‘Low Code’, waarna het vrij snel een standaardterm in de softwarewereld is geworden.

 

Low-code en No-code, de verschillen

Ondanks dat de benaming van beide groepen veel op elkaar lijkt, is zit er een groot verschil tussen de insteek van beide werelden. Om kort aan te geven wat het verschil in insteek is tussen de twee:

  • Low-Code : Een volgende generatie ontwikkelapplicatie die het werk van professionele ontwikkelaars versnelt en stroomlijnt.
  • No-Code:Een doe-het-zelf ontwikkelpakket voor eindgebruikers die zogeheten ‘citizen developers’ worden.

Low-Code vs No-Code: een overview

Low-Code No-Code
Beoogde gebruiker Ontwikkelaars Eindgebruikers
Primaire focus: Snelheid van ontwikkelen Eenvoudig gebruik
Mogelijkheid van traditioneel coderen Laag, maar tot complex niveau beschikbaar Niet tot beperkt mogelijk
Aanpasbaarheid Maatwerk op elk niveau beschikbaar Voor gedefinieerde templates kunnen aangepast worden
Platform Lock-on Vrij om te bewegen tussen omgevingen Soms gelocked in een bestaande omgeving.
End-to-End mogelijkheden Alle platformen bieden de mogelijkheid om een volledige integratie te doen Sommige platformen hebben gelimiteerde mogelijkheden
Doel Nieuwe generatie ‘Rapid Applicatie Development Tool’ voor ontwikkelaars Self-Service applicatie voor eindgebruikers.
App complexiteit Kan complexe applicaties ontwikkelen Kan eenvoudige applicaties ontwikkelen

Ondanks dat het woord “Code” in beide terminologieën voor komt is het wel of niet coderen van software niet het belangrijkste verschil tussen de groepen. Het gaat er in essentie niet om of een gebruiker wel of geen code schrijft, maar om de beoogde eindgebruiker van de applicatie.

 

Toch vaak coderen benodigd

Ook in een pakket als OutSystems of Mendix is het mogelijk om een applicatie te maken zonder ook maar één regel code te schijven, hoewel er geregeld redenen zijn om dit wel te doen. Daarnaast maken de No-code platformen het vaak wel optioneel voor ‘citizen developers’ om code te schijven en is het ook in deze wereld zeker een optie.

Bovendien, als er door deze citizen developer een applicatie geschreven is die integratie vereist met bestaande Enterprise-applicaties moet in de praktijk toch vaak de hulp ingeschakeld worden van een traditionele IT’er om die integratie te realiseren, vaak met behulp van code.


De winst van Low Code met OutSystems en Azure

OutSystems heeft zijn wortels diep in het landschap van Microsoft zitten en genereert traditionele .NET code. Als Microsoft Specialist heeft Motion10 er mede om deze reden voor gekozen om klanten te versnellen in hun cloudstrategie met behulp van OutSystems.

Het platform is gebaseerd op Low-Code en maakt het zoals aangegeven mogelijk om snel en soms geheel visueel een standaard applicatie te ontwikkelen. Echter zijn de meeste beoogde applicaties niet standaard en komt er al snel maatwerk aan te pas om het resultaat aan te passen aan de wensen van de eindgebruiker.


Gemakkelijk en snel ontwikkelen in samenspraak met eindgebruikers

OutSystems biedt developers een eenvoudige manier om snel applicaties op te leveren. Door deze opzet en de visuele manier van werken is het eenvoudiger voor ontwikkelaars én eindgebruiker om samen snel te schakelen en zo tot een goed eindresultaat te komen.

Daarnaast is er de mogelijkheid om de OutSystems Integration Studio te gebruiken. Hiermee is het mogelijk extensions te gebruiken die in traditionele ontwikkelplatformen zoals Visual Studio geschreven zijn. Hierdoor is het mogelijk om nagenoeg elke uitdaging van een passend antwoord te voorzien.

– Olav Eerland, Technical Consultant Apps & Infrastructure, Motion10


Meer weten of direct aan de slag?

Heeft uw organisatie ook de uitdaging om snel nieuwe applicaties beschikbaar te willen stellen om mee te kunnen met de ontwikkelingen in de markt? Of staat er nog een legacy-applicatie, gebaseerd op inmiddels achterhaalde technologie die daardoor niet meer snel aangepast kan worden naar de snel veranderende wensen van de gebruiker? Dan kan het zeker interessant zijn om te kijken of OutSystems ook in uw IT-landschap ingezet kan worden.

Wilt u meer informatie over ons aanbod met betrekking tot OutSystems en Azure? Neem contact op met Wilfred Noppers, Business Lead Azure & Integration bij Motion10.